Asset Publisher
Na grzyby!
Pogoda sprzyja grzybiarzom.
Pamiętajmy jednak, że wśród smacznych owocników borowika czy podgrzybka możemy natknąć się na ich trujących kuzynów. Las jest ogólnie dostępny, ale jesteśmy w nim gośćmi. Zwracajmy uwagę na zakazy wjazdu i wstępu. Nie płoszmy zwierzyny, absolutnie nie używamy ognia. Starajmy się zostawić miejsce, w którym zbieramy grzyby w takim stanie, w jakim je zastaliśmy.
Wyruszając na grzybobranie musimy pamiętać przede wszystkim o tym, że zbieranie grzybów powinno jak najmniej szkodzić grzybni i zasobom lasu. Zbierajmy tylko tyle grzybów, ile potrzebujemy. Zostawmy w spokoju owocniki grzybów niejadalnych, "robaczywe" i stare egzemplarze – pełnią one ważną rolę w ekosystemie lasu.
Kilka rad dla grzybiarzy przygotowanych przez SanEpid:
Aby uniknąć pomyłek, przy zbieraniu grzybów i postępowaniu z nimi należy zawsze
pamiętać, że:
1.Należy zbierać i spożywać grzyby, co do których mamy absolutną pewność, że są
gatunkami jadalnymi. Nie wolno przeprowadzać prób smakowych z nieznanymi grzybami. Jak się mówi „wszystkie grzyby są jadalne - ale niektóre tylko raz..."
2. Nie należy zbierać grzybów młodych, które nie mają wykształconych owocników. Trudno
wówczas rozpoznać gatunek i łatwo się pomylić w jego ocenie.
3. Nie należy zbierać grzybów starych, przejrzałych, przerośniętych, zaczerwionych. Nie
należy ich niszczyć, podobnie jak grzybów trujących - są potrzebne w lesie.
4. Nie należy zbierać grzybów wokół terenów przemysłowych lub szlaków komunikacyjnych
(łatwo wchłaniają pyły i zanieczyszczenia) oraz w parkach narodowych i rezerwatach
przyrody.
5. Nie należy zbierać grzybów w czasie deszczu, gdyż nasiąknięte wodą łatwo się psują.
6. Przy małej znajomości grzybów najlepiej nie zbierać okazów z blaszkami pod kapeluszem,
wśród nich są gatunki śmiertelnie trujące. Mniej niebezpieczne są grzyby z rurkami.
7.Grzyby zbieramy przez wykręcanie owocników z podłoża. Pozostały dołek zasypujemy
ziemią, którą lekko przygniatamy, co zabezpiecza grzybnię. Zbieranie przez odłamanie trzonu
czy odcięcie nożem jest nie tylko szkodliwe dla grzybni, ale utrudnia rozpoznanie gatunku
grzyba.
8. Zebrane grzyby po oczyszczeniu z ziemi i ściółki układamy w koszykach lub łubiankach,
nigdy w torebkach i woreczkach foliowych, ponieważ łatwo ulegają zaparzeniu, zepsuciu i
stanowią znakomitą pożywkę dla pleśni i bakterii. Nawet w gatunkach jadalnych wytwarzają
się wówczas substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia.
9. W lesie należy zwracać uwagę na małe dzieci, gdyż chętnie biorą one do buzi barwne
owocniki grzybów, np. muchomora.
10.Należy zachować szczególną ostrożność przy zbieraniu grzybów mających na spodniej
stronie kapelusza blaszki. Szczególnie niebezpieczne są te grzyby, które mają białe blaszki,
bulwiasto zgrubiałą podstawę trzonu oraz przyrośnięty (nieruchomy) do trzonu pierścień,
gdyż są to najczęściej muchomory.
11.Nie należy wierzyć starym przesądom, ciemnienie cebuli czy czernienie srebrnej łyżki
włożonej do potrawy z grzybów nie dowodzi, że są one gatunkami niejadalnymi. Również
fakt, że na grzybie żeruje np. ślimak nie świadczy o tym, że grzyb jest jadalny. Ślimak to inny
organizm - na niego ta trucizna nie działa.
12. Przestrzega się przed spożyciem w stanie surowym wszystkich gatunków grzybów, w
tym jadalnych.
13. Potrawy z grzybów należą do ciężkostrawnych - nie należy podawać ich dzieciom w
wieku 0-7 lat i osobom starszym.
14. Potrawy z grzybów należy spożywać świeże, bezpośrednio po sporządzeniu.
15. Nie wolno przetrzymywać potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ łatwo się one
psują i szybko powstają w nich substancje trujące,
16. Trucizn zawartych w grzybach nie niszczy ani marynowanie grzybów w occie, ani
suszenie,
17. Zatruciu nie zapobiega moczenie grzybów i odlewanie wywaru, gdyż nie wszystkie
substancje trujące są rozpuszczalne i wypłukiwane przez wodę, a także nie są niszczone w
wysokiej temperaturze.